06/2010 En rødstrømpe åbner sin skattekiste


En rødstrømpe åbner sin skattekiste

Anmeldelse:

Maria Marcus´ bog “Min egen rødstrømpe abc” er en ren tivolitur igennem kvindehistorie, kvindeliv, kvinderevolution og -kamp. Det er en generøs bog, der gavmildt deler ud af personlige tanker og erfaringer, tilsat en guldgrubbe af fantastiske fotos. Et lille mesterværk er ikke et for stort ord til denne bog.

Af Nadine Lensborn
Juni 2010

Maria Marcus´ nyeste bog er en stor knaldrød fristelse, som er gennemført lækker. Først og fremmest er det dog en klog bog. Bogens røde farve understreger bogens titel, men også den passion, som Maria Marcus formidler sit stof med.

Dybsindig og kærlig historieformidling
Bogens meget personlige vinkel bliver aldrig en hæmsko, men giver både kærlig og klædelig dybde til emneområdet. Det er et emne med facetter, der nok for mange er lidt som en rød klud; lilla stofbleer som hovedbeklædning, Bh-brændinger (i øvrigt en myte!), piberygende kvinder og (lesbisk) kvindelejr på Femø.

Tak for kaffe? Nej, lav hellere en stor (og ekstra stærk) kande, for det er svært at stoppe, når man først går i gang. Det er utrolig skøn og befriende læsning.

Minus mandehad
Bogen er blottet for snerten af bitterhed og mandehad, som kritikere har yndet at fremhæve som græsrodsbevægelsens præmis. Der bydes derimod på inspirerende ærlig og velresearchet læsning. Bogen er imponerende omfangsrig i sin tilgang og udlægning af en epoke, der strakte sig over flere årtier.

Epoken omhandlede ikke bare rødstrømpernes kamp for kvinders frigørelse og ligestilling (med mænd). Kønsrollerne blev også redefineret for begge køn, som betød omvæltninger, der gav ekko langt ind i soveværelset og udi det kvindelige (manglende) selvværd.

Det private og det politiske
Har man ikke selv minder fra rødstrømpetiden (som officielt startede i 1970 og stoppede i midtfirserne!), tages man sikkert i hånden til rejsen gennem kvinderevolutionens sprængpunkter; fra det private og intime (som selvundersøgelser af kussen med spekulum) til den politiske kerne i kvindekampen, udtrykt i et af bevægelsens kendte slogans: ”Det private er politisk!”

Bogens mange fotografier og illustrationer giver stoffet ekstra liv. Bogen er tiltænkt som opslagsværk, opdelt i emneord fra a til å. Denne opbygning fungerer godt, da det i høj grad er en bog, der kalder på at blive fundet frem og læst igen og igen… og igen.

Rødstrømpebevægelsen er nok passé, men kvindekamp og –frigørelse…
Bliver vi mon nogensinde helt færdige med det?

Anmelderen giver fem ud af fem kamptegn

Maria Marcus:
Min egen rødstrømpe abc,
Politikens Forlag 2010,
313 sider

Maria Marcus (f. 1926) er psykoterapeut, sexolog og forfatter.
Hun var i 1960´erne og 70´erne programmedarbejder i DR´s TV-Kulturafdeling, hvor hun lavede programmer om den ny kvindebevægelse. Desuden skrev hun kvindebøger, deltog i debatten og var med til at lave den første danske kvindeplade ’Kvinder i Danmark’.

Anmeldelsen blev oprindeligt bragt i Magasinet Danner