09/2010 Når kønnet er alvorligt på spil


Anmeldelse

Kaare Scheuer Pedersens erindringer “Alter Ego” er en gådefuld fortælling om en mors ubegribelige indgriben i et barns kønsidentitet. Nok så vigtigt er bogen også et kærkomment bidrag til debatten om transseksualitet og transvestisme, som gøres til en personlig sag, der ikke findes et entydigt svar eller løsning på

Af Nadine Lensborn
September 2010

Et slags følelsesmæssigt incestuøst forhold starter mellem mor og søn, da fortælleren er fem år, og moderen begynder at opdrage ham som pige. Sønnen lever sig så meget ind i pigerollen, at han som voksen ønsker en kønsskifteoperation. Han får afslag og overlades i et kønsligt limbo.

Hans alter ego ”kvinden” får plads i en tilbagevendende transvestisme, men livet som mand bliver han aldrig fortrolig med.

Som et næsten utænkeligt drama lugter det både af Hollywood og B-film. At historien er autentisk gør den ikke mindre interessant.

Kønnet som produkt af biologi eller kultur
Bogen falder som en vedkommende og saftig (blod)appelsin i kønsidentitets- debattens turban, i en tid, hvor transseksualitet får mere spalteplads i medierne – også med kritisk fokus på, hvor svært og omstændeligt det er at få bevilliget et kønsskifte i Danmark.

Mange overlades, lig Kaare, til et kønsligt ingenmandsland eller tyr til operation i udlandet, for egen regning. Dertil kvalificeres transseksualitet stadig som psykisk lidelse på WHO´s diagnoseliste.

”Alter Ego” er et interessant bidrag til spørgsmålet om, hvorvidt vores kønsidentitet slår rod igennem kulturelle og psykiske påvirkninger igennem opvæksten eller er biologisk medfødt.

Der gives langt fra et entydigt svar. Forfatteren selv drager voldsomt tvivl om, i hvor høj grad moderens påvirkning alene har forårsaget hans kønsidentitets-dilemma.

At Kaare Scheuer Pedersen ikke fremstiller sig selv som åbenlyst ”offer”, men tager sin skæbne på sig og kaster bolden videre til læseren, gør bogen overraskende og også tålelig at læse, de følsomme temaer taget i betragtning.

Flere spørgsmål end svar
Fortællingen hæves over det sensationelle, ved at der fortælles ærligt og reflekterende, men usentimentalt. Dermed undgår de meget private dele af fortællingen at blive til følelsesporno.
Bogen udfordrer forfriskende læseren til selv at reflektere over svar på spørgsmål om eks. ansvar, skyld, fordømmelse og accept – begreber som automatisk må gradbøjes undervejs i læsningen.

Dertil rækker ”Alter Ego” langt ud over dens umiddelbare chokerende tematik. Bogen handler nemlig i høj grad også om menneskelig styrke og om at finde modet til at turde stå ved den, man er.

Anmelderen giver fire ud af fem kamptegn

Kaare Scheuer Pedersen:
Alter Ego
Gyldendal 2010
352 sider

Transvestit
Af latin ”trans”, som betyder ”på den anden side af, hinsides; over, hen over”. ”Vestus” betyder klædedragt. Mand eller kvinde med ønske om at klæde sig og føle sig som det modsatte køn.

Transseksuel
Af latin ”trans” og ”sexus” – det kønslige. Mand eller kvinde som ikke er tilfreds med sit biologiske køn, og som stræber efter at forandre sin krop og livsstil til det modsatte af det køn, han eller hun er født til.

Transgender, transperson eller transkønnet
Moderne udtryk for transvestitter og transseksuelle som en helhed.
Definitionerne er hentet fra TID´s (Transvestitforeningen i Danmark) webside.

Alter ego er pseudonym med ”et andet jeg”. Det er en del af den ubevidste personlighed, som kan manifestere sig med eget navn og væremåde, ofte helt anderledes end den måde man ellers typisk er på. Clark Kents alter ego som ”supermand” er et godt eksempel.

Anmeldelsen blev oprindeligt bragt i Magasinet Danner