11/2011 Tæt på Chers transkønnede søn


Anmeldelse:

Åbningsfilmen til årets ”Mix Copenhagen” filmfestival i København i oktober havde alt det, der skal til for at tiltrække det store publikum: En kendis, et tabu og en invitation til privatsfæren. Filmhuset var da også fyldt, da ”Becoming Chaz” rullede henover skærmen. Dokumentarfilmen følger Chers biologiske datters kønsskifte til at blive en transkønnet mand.

Af Nadine Lensborn
November 2011

Publikum fik smæk for den nysgerrige skilling, da de på nærmeste hold kunne følge Chaz Bonos kønsskifte. Som biologisk datter af den kendte sangerinde og skuespiller Cher har Chazs kønsskifte fra kvinde til mand automatisk haft mediernes bevågenhed.

”Becoming Chaz” kunne nu sagtens have klaret sig uden ”The Cher-faktor”. Cher optræder kun ganske kort i filmen – i et ubehjælpeligt opsat og distanceret interview. Hun sætter ganske vist både vigtige og væsentlige ord på de svære ting, som nære pårørende til en transkønnet går igennem. For eksempel som at udskifte ”hun” med ”han” i omtale, forholde sig til en ny uigenkendelig stemme og ikke mindst sorgen over tabet af en tidligere datter og persona. Men udover en ganske kort autentisk scene i slutningen af filmen får man ikke noget dybere indblik i forholdet mellem mor Cher og den nye søn.

Den fraværende mor Cher
Cher er faktisk påfaldende fraværende i alle væsentlige scener – også på hospitalet, da Chaz indlægges for at få fjernet sine bryster. Enhver Cher-fan kan kun blive slemt skuffet.

Til gengæld er Cher hudløs ærlig i den smule, hun fylder. Hun indrømmer ærligt, at hun måtte sluge en kamel, allerede da datteren erklærede sig lesbisk. Og det transkønnede element er hun tilsyneladende stadig i gang med at fordøje … tøvende.

Selvom Cher skuffer, er hendes medvirken uden tvivl et plus som reklameværdi for en film, der fortjener stor opmærksomhed. Fortællingen kan nemlig sagtens stå på egne ben, da Cher kun er en biperson i en historie, som reflekterer et problematisk og distanceret forhold mellem mor og barn med ny kønsidentitet.

Chaz og kæresten
Den mest interessante fortælling i filmen opleves i Chazs forhold til kæresten Jennifer (kaldet Jenny). Kærligheden er stor, og deres historie går tilbage til, da Chaz stadig kaldte sig Chastity, officielt var lesbisk og endnu i skabet som transkønnet.

Jenny ender faktisk med at fylde mindst ligesom meget i fortællingen som Chaz. Hun er følsom, humoristisk og charmerende ærlig på godt og ondt. Under Chazs kønsskifte får hun sine egne følelser og dæmoner at slås med, herunder et tidligere alkoholmisbrug.

Det transkønnede univers
”Becoming Chaz” skildrer overbevisende den transkønnedes verden – både de ydre og indre kampe og hverdagens finurlige og bizarre udfordringer. Eksempelvis da Chaz ringer og skal bestille flybillet, og i samme åndedrag skal opgive sit køn. Han ligner og lyder som en mand, men hedder stadig sit kvindenavn i sit pas. Magtesløsheden fornemmes stærkt.

Ligeså ægte mærker man lettelsen hos Chaz, da han gennemgår operationen, der fjerner hans bryster, som er det mest hæmmende og tydelige ydre tegn på hans biologiske (forkerte) kvindelighed.

Den egentlig udfordring for Chaz og kæresten bliver hormonkuren, som ifølge Jenny ændrer Chaz personlighed og humør mod det mere aggressive. Det bakkes op af et par scener, hvor tavsheden siger mere end ord. Dertil følger øget sexlyst og mindre trang til ”kvindelig” hyggesnak – elementer, der også ender med til at sende Jenny på overnatning i gæsteværelset.

”Becoming Chaz” viser, at et kønsskifte kan være den rette løsning for en transkønnet, men ikke kun er lutter lagkage. Det bliver til et intimt og interessant personportræt og en relevant skildring af en transkønnet persons rejse fra biologisk kvinde til mere helstøbt mand. En transkønnet mand som tilfældigvis har en kendt mor, hvilket byder på flere udfordringer udadtil, men ellers udfordres Chaz af hverdagen på lige fod med andre transkønnede, og i sidste ende udfordres han med og af Jenny, som ethvert andet ”normalt” kærestepar.

Anmelderen giver fire ud af fem kamptegn

Becoming Chaz,
Instruktør: Fenton Bailey & Randy Barbato,
Premiereår: 2011,
80 min.

Becoming Chaz blev vist under Mix Copenhagen Filmfestival i oktober 2011.
 
Anmeldelsen blev oprindeligt bragt i Magasinet Danner