03/2014 Karrierekampskrift inspirerer til opgør med det kønsstereotype


Sheryl Sandberg Lean In

Anmeldelse:

Med bogen `Byd Ind´ inviterer Sheryl Sandberg både mænd og kvinder til at gå ind i arbejdet for større ligestilling på arbejdsmarkedet og til at turde træde ud af de vante kønsroller og mønstre som en del af løsningen. Og det gør hun på en yderst inspirerende, ærlig, veldokumenteret, humoristisk og letlæselig facon.

Af Nadine Lensborn
Marts, 2014

“Det er ikke et feministisk manifest - okay, måske lidt, men et, som jeg håber vil inspirere mænd såvel som kvinder.” skriver Sheryl Sandberg, COO for Facebook, om sin bog `Byd Ind´.

Feministisk eller ej! `Byd Ind´ inspirerer. Sheryl Sandberg er milevidt fra sure suk, dog med tiltrængt kampgejst for helt bevidst at fravriste kvinder det ligestillingskors kaldet “kamp”, de har haft med på slæb lige siden feminismens fødsel… og op til status quo, hvor mange kvinder stadig kæmper for at få ligningen familie/karriere til at gå op.

Det har den heller ikke gjort hele vejen for Sheryl Sandberg selv, hvilket hun ublu indrømmede i 2010 i sin nu berømte TEDTalk, som efterfølgende inspirerede hende til at skrive `Byd Ind´ med bud på nye indfaldsvinkler til gamle velkendte kønsrelaterede problematikker om ligestilling for kvinder på arbejdsmarkedet.

Glem alt om det stærke og svage køn
Sheryl Sandberg vedkender åbent - også med ærgrelse - illusionen, som hendes generation faldt for, nemlig at ligestilling var et opnået gode, man bare kunne gå om bord i. Hun fremhæver også, at der er deprimerende lang vej igen, når vi taler ligestilling mellem kønnene fx på hjemmefronten - ja, her taler vi opvasketjansen, igen igen! Men... Når det og deslige er sagt (og det gøres med masser af kolde fakta og imponerende 42 siders noter!), så ligestiller Sheryl Sandberg kønnene.

Glem alt om det “stærke” og “svage” køn. Og ikke et ord om “kønskvoter” heller. Præmissen er klar: Kvinder er lige så kompetente, kloge og dygtige som mænd og har evner til at nå lige så langt og få lederposterne - hvis de vil og tør. De skal ganske enkelt turde “byde ind” med al deres talent, viden, erfaring og idéer.

Det byder unægteligt stadig på “kønsrelaterede” udfordringer at nå til karrieretoppen eller blot at forene karriere med børn. Der skal vilje og pragmatiske løsninger til. Fx kan brystmælk pumpes ud, så partneren kan give spædbarnet flaske, men pumpes ud, det skal det. For Sheryl Sandberg foregik det på kontoret og under telefonsamtaler med klienter.

Men Sheryl Sandberg fremhæver også helt kønsneutrale elementer som afgørende for succes: flid, held, netværk og sociale forhold, her især valget af en støttende og hjælpsom partner M/K (endnu mere, når der kommer børn på banen).

At træde i arbejdstøj som et helt menneske
Sheryl Sandberg er nået til tops ved gammeldags flid og “risikovillighed” til at gribe de muligheder, hun fik. Hun tør godt erkende, at det har krævet nogle ofringer:

“Mine første seks måneder hos Facebook var virkelig hårde. Jeg ved godt, at jeg burde sige “udfordrende”, men det første passer bedre til virkeligheden.”, skriver hun og fortæller om, hvordan fx døgn- og arbejdsrytmen hos den overordnede natteravn Mark (Facebooks CEO og grundlægger red.) var noget hun forsøgte at tilpasse sig, selvom det var et ekstremt dårlig match med privatlivet, så hun gik glip af aftensmåltider med sine børn.

Til sidst fandt hun modet til også at imødekomme egne behov og tog den karrieremæssige “upopulære” beslutning at gå hjem ved spisetid. Man må (af)give noget for også at få. Kvinder må droppe ambitionerne om både at være en “perfekt” mor og karrierekvinde, understreger Sheryl Sandberg. Hun punkterer helt bevidst myten om, at vi kan få eller snarere magte det hele, og hun opfordrer til at gøre op med de krav om perfektionisme, som kvinder tillægger sig selv - og hinanden.

Sheryl Sandberg plæderer hele vejen igennem bogen for samarbejde frem for “kamp”, samt at kvinder også må holde op med at betragte hinanden som evige konkurrenter ud fra den fejlagtige præmis, at der er begrænsede pladser til kvindelige ledere.

Sæt ord på behov
`Byd Ind´ inspirerer, fordi Sheryl Sandberg træder frem som et helt menneske. Og som kvinde. Hun beskriver utallige sjove, pinlige, svære, lærerige og tankevækkende episoder fra sit eget liv: om sine uklare karrieremål som helt ung over til at turde kræve særbehandling som højgravid og højtrangerende ansat hos Google, hvor hun fik indført særlige parkeringspladser til højgravide.

Mange kvinder gør nødvendighed til en dyd og nedtoner bevidst deres køn ved at spille med på de maskuline værdier på arbejdsmarkedet. Det tankevækkende - og ligeså lærerige - er, at Sheryl Sandbergs mandlige chef - ligesom flere mænd i bogen - er langt mere forstående og villig til at spille med på selv en højgravid kvindes præmisser, end en vant stereotyp (og fordomsfuld) tankegang kunne fristes til at tro.

Mænd må til kødgryderne
Forandring kræver, at mændene også tager plads ved bordet og “byder ind”. Vel at mærke ”køkkenbordet”, pointerer Sheryl Sandberg med en varm og alvorlig humor, som svaler ganen imellem den stærke hostesaft. Kvinderne må tilsvarende være villige til at opgive “magten” i hjemmet og lade manden gøre tingene på sin måde. Ja, kvinderne har vist hørt den før. Sheryl Sandbergs bog understreger bare med særlig tydelighed, at det er vigtigt, de hører efter.

“Walk your talk” som man siger - det gør Sheryl Sandberg. Hun er et inspirerende bevis på, at kvinder kan stå et “maskulint” arbejdsmarked bi, og hun viser, at når kvinder (og mænd) tør byde ind med flere “bløde og feminine værdier”, vil det kun være en gevinst for hele samfundet.

Det kræver dog (undskyld udtrykket) et kæmpe spark i nosserne til århundreders kønsstereotype tankesæt, som bogen adresserer igen og igen, og sidst i bogen formuleret som feminismen i sin nymoderne nøddeskal: “Egentlig ligestilling opnås først, når vi alle bekæmper stereotyperne, der holder os tilbage.”

Alle bør læse med - og byde ind
Sheryl Sandberg skriver i et simpelt sprog, så alle kan læse med, og jeg vil stærkt opfordre alle til at gøre det. Der er guldkorn og karriereråd at hente for alle, med og uden børn - og med eller uden direkte karriereløb mod toppen.

Sheryl Sandberg inviterer både mænd og kvinder til at gå ind i arbejdet for større ligestilling på arbejdsmarkedet og til at turde træde ud af de vante kønsroller og mønstre som en del af løsningen:

“Hvis flere børn ser fædre hente deres sønner og døtre fra skole og mødre, der har travlt på jobbet, kan både piger og drenge selv forestille sig flere valgmuligheder i livet. Forventningerne vil ikke blive afgjort af køn, men af den enkeltes evner og interesser”, skriver Sandberg i bogens sidste kapitel.

Så kvinder - og mænd! Et jubelråb for Kvindernes Internationale Kampdag i år, 8. marts 2014, kunne passende være dette: Byd Ind! Med alt, hvad I hver især har I jer af både maskuline, feminine, stærke, bløde og “queer” værdier, uanfægtet jeres køn. Byd Ind, for pokker!

Anmelderen giver fem ud af fem kamptegn.

Sheryl Sandberg:
`Byd Ind´
Forord: Stine Bosse
Rosinante, 2014
248 sider

Sheryl Sandberg er Facebook COO og tidligere topchef hos Google. Hun er på Times 100 most Influential People in the World og Fortunes 50 Most Powerful Women in Business. Sheryl bor i Californien med sin mand og deres to børn.
Sheryl Sandberg donerer overskuddet fra denne bog til at etablere LEAN IN, en nonprofitorganisation, som opfordrer kvinder til at realisere deres ambitioner, og til andre velgørende formål, der støtter kvinder.

BYD IND udkom i USA i 2013 med titlen LEAN IN. Den er solgt til udgivelse i 31 lande og har foreløbig solgt i over en million eksemplarer verden over. Omslag: Alette Bertelsen

Anmeldelsen er oprindeligt bragt i Magasinet Danner