03/2010 Machorapper springer ud som feminist


L Ron Harald

Interview:

Lars Jensen AKA L:Ron:Harald har udskiftet sit alter ego “macho-rapperen” med “graffiti-kunstneren”, der med spraydåser og lærred som våben, uforbeholdent tager kvindernes parti i kampen for ligestilling. Han taler her ud med Magasinet Danner om kønskamp, kunstnerroller og sin nye billedserie “Waffen für die Frauen”.

Af Nadine Lensborn
Marts 2010

Titlen på din nye billedserie er ”Waffen für de Frauen”, som også går igen som en rød tråd i malerierne. Hvorfor denne titel?

”Da jeg midt i ’90erne turede rundt med en kammerat i Hamborgs hurtigbankende puls, hang der mange steder plakater med en koncertaktuel (vistnok punk)gruppe, der kaldte sig netop “Waffen Für Die Frauen’. Sætningen havde en fed klang. Den poppede så op, da jeg påbegyndte billedserien, fordi den enkelt og slagkraftigt opsummerer, hvad disse billeder drejer sig om: at kvinder skal gives flere våben til at beskytte sig mod især seksuelt betonede, aggressive udfald, men også forskelsbehandling og generel mangel på respekt.”

Afmagt som stødkugle til kunst
Mange af dine malerier har slagkraftige feministiske udtryk, med fokus på eksempelvis kvinders sårbarhed i en verden, hvor mænd tydeligvis har magten og misbruger den. For eksempel går anti-voldtægtssloganet ”No means no!” igen på flere malerier. Hvad har fået dig, som mandlig kunstner, til at beskæftige dig med præcist den tematik?“

Anstødsstenen har været en stigende lede ved den kvalmende tingsliggørelse, der synes at ligge bag mange af de overgreb, kvinder desværre udsættes for,” fortæller Lars og henviser til en særlig bestialsk voldtægt, der fandt sted i Botanisk Have i Århus for nogle år siden, imens hans selv boede i byen. Gerningsmanden jog efter sin udåd en grenstump op i kvindens underliv.

Det satte stærke spor i Lars´ sind at høre om hændelsen. “Jeg husker harmen, afskyen og afmagten, der vældede op i mig. Jeg har en viv med et utroligt smukt, poetisk og sårbart sind, og har tænkt på hvad det ville medføre, hvis nogen brutalt gjorde hende fortræd.”

Kvindekampen langt fra slut
”Waffen für die Frauen” er farverige og legende billeder, nogle med ironiske udtryk. Samtidig optegner flere af billederne et dystert verdensbillede, hvor man tænker, kvindekampen må være gået skævt. Lars føler dog ikke, at kvindekampen har spillet fallit:”

Der er fremskridt at spore. Men så længe der forekommer forskelsbehandling på eksempelvis lønområdet, samt tingsliggørelse og stiltiende accept af kvinder som ofre for maskulin aggressivitet og fejlrettet libido – ja, så er der så sandelig grund til at kæmpe videre!” understreger han.

Overdrivelse kan fremme misforståelse
Du har udtrykt, at du i rollen som rap-artisten L:Ron brugte overdrivelsen som virkemiddel og ofte følte dig misforstået. Har du overvejet, at det samme kan ske for budskaberne i dine malerier, hvor du flere steder også benytter dig af overdrivelsen som strategi?“

Jo, jeg har afgjort tænkt på risikoen ved at udstille så ‘eksplicitte’ malerier som for eksempel ‘comic strippen’ med Cirkeline som hovedperson. Men jeg tager chancen, for jeg føler, at det er nødvendigt at tale med endog meget store bogstaver, da mange ifører sig skyklapper på deres færd gennem en tilværelse og en samfundsform, der ellers nok kalder på stillingtagen.”

Lars erkender dertil at selviscenesættelsen af machorapperen L:Ron var så effektiv at selv begavede mennesker fik det galt i halsen.

“Mange hørte kun de voldsomme sproglige virkemidler og tænkte ikke videre over, at der faktisk var en grad af mening med galskaben, nemlig at tage lidt kærligt pis på de stærkt overdrevne machoattituder, der gennemsyrer dele af den hip hop kultur, jeg repræsenterer,” afslutter Lars, der samme dag, som han sendte sine tegneseriekvinder til kønskamp og udstilling på graffiti-galleriet også definitivt lagde macho rapperen L:Ron i graven.

FAKTA
Lars Jensen aka L:Ron:Harald, udstiller med billedserien ”Waffen für die Frauen” frem til den 18. marts 2010 på graffiti-galleriet i København.

Lars Jensen (f. 1966) har, udover en 12 år lang karriere som rapperen L:Ron, også en bog, en digtsamling og to dokumentarfilm på sit kunstneriske CV. Dertil får han sin spillefilmdebut i ”R”, som sættes op i landets biografer i slutningen af april.

Foto: Copyright L Ron Harald / Lars Jensen

Interviewet blev oprindeligt bragt i Magasinet Danner