Anmeldelse:
Lars Jensen aka L:Ron:Harald springer ud som feminist med sine graffiti-inspirerede malerier, som udstilles under titlen ”Waffen für die Frauen” i Graffitigalleriet i København.
Af Nadine Lensborn
Marts 2010
Så snart man træder igennem døren til graffitigalleriet bliver man overvældet af maleriernes skrigende farverigdom og kunstneriske sprødhed. Kapow! Tre skridt inde i rummet og man overmandes af tegneseriekvinder med oppustede G-skålsattributter og forførende blikke, som man kender dem fra virkelighedens klassiske mandehørmsmagasiner og MTV’s rap-videoer. Man er dog ikke ankommet til fræk fest, men til mentale smæk.
”No means no!” lyder den gennemgående parole fra sovekammerøjne, der holder tegneseriepistoler i et fast jerngreb vendt ud mod beskueren. Med bløde graffiti geni-streger lister L:Ron:Harald både barske realiteter og vigtige budskaber ind under huden på én.
Våben til fruerne
”Obey the cock” forlyder det ironisk på et maleri, hvor en penis er sat for enden af en pistol og antyder, hvor let mandlig seksualitet forvandles til et magtfuldt undertrykkende og ødelæggende våben i vores kultur.
L:Ron:Haralds tegneseriekvinder har åbenlyst brug for pistoler, til beskyttelse af deres sårbare og fristende kroppe, overfor det maskuline køn, som ind imellem udskifter respekt med magt, når liderligheden sætter ind.
I tråd med graffitiens grundlæggende dna, er L:Ron:Haralds malerier oprørske, ucensurerede og opråbende. Maleriernes referencer og afstandtagen til seksuelle overgreb og kvindeundertrykkelse, leverer samtidig slagkraftigt krudt til kvindebevægelsens kamp for ligestilling og ligeværdig behandling.
Tilbage til graffiti rødderne
Med udstillingen vender L:Ron:Harald, med det borgerlige navn Lars Jensen, tilbage til sine rødder, efter en karriere som selviscenesat macho rapper. Han har nemlig jongleret med graffitispraydåser siden 1984, hvilket tydeligt ses på maleriernes tekniske kvalitet og overskud. Det er skråsikre streger, der også iscenesætter Cirkeline, Betty-Boop og Marge Simpson i nye opsigtsvækkende roller.
Graffitigalleriet har eksisteret siden 2003 og beviser, at traditionel gadekunst ikke bliver mindre relevant eller interessant, når den lukkes indenfor i varmen, og der tilmed sættes indkøbspris på den. Det sætter L:Ron:Haralds malerier en tydelig streg under – med feministisk fortegn oven i købet!
Anmelderen giver fem ud af fem kamptegn
WAFFEN FÜR DIE FRAUEN kan ses til og med d. 18. marts 2010 på
Graffitigalleriet,
Vesterbrogade 171,
1800 Frederiksberg C.
Anmeldelsen blev oprindeligt bragt i Magasinet Danner